CAN LIS JORN UTZON PDF

can lis. coursework on materials + daylight + understanding architecture. mallorca . So instead Jørn Utzon bought land near Porto Petro. Beyond the tourist trail on the Spanish island of Mallorca, Jørn Utzon built his family summer house, Can Lis, in the s. Jennifer McMaster. Architect Yoshiharu Tsukamoto of Atelier Bow-Wow shared with us his experience visiting Jørn Utzon’s Can Lis, a house on Majorca, Spain.

Author: Tojarg Goltizragore
Country: Montenegro
Language: English (Spanish)
Genre: Medical
Published (Last): 16 June 2012
Pages: 488
PDF File Size: 16.92 Mb
ePub File Size: 20.32 Mb
ISBN: 873-8-26020-568-7
Downloads: 67404
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Tektilar

By grafting new technology — a precast concrete beam — onto the local stone storage house style of architecture, Utzon had produced a space that uses the same sandstone but enjoys greater openness. The pine trees lining the road all leaned in the same direction, a fact that spoke of strong ocean winds. Below the opening, tiles uzton white and deep blue formed a pattern evoking the waxing and waning of the moon. Cala media luna Half-moon cove. If one stands up, the volume of sea increases and there is less sky, but this cannot be considered the standard eye height for the room.

He was enchanted by the island and decided to build a summer residence there. The desire one feels to sit and enjoy dinner uzton is due to its arrangement: The Utzons kept Can Lis as their Majorca residence for almost 20 years, living there for extensive periods as they grew older.

Mallorca is a curious place. Behind this protective wall, Can Lis is arranged as a series of discrete pavilions connected by transitional space. Based on these drawings and with the help of the local building contractor Jaime Vidal, the house’s final design emerged during the course of the building process.

The sandstone terrace is a stage offered to the Mediterranean Sea, the sun, and the moon. Jennifer McMaster Behind this protective wall, Can Lis is arranged as a series of discrete pavilions connected by transitional space. As a touch, it nevertheless seemed unrefined compared with the sensibility that had found a connection between a street name and the cliffs and moon and enshrined it in a building.

  ESSAIS COPREC PDF

Inui on the important role of sketching. On the sea side of the room, six niche-like apertures of moderate height protrude outward at different angles. But that is in its off-season. Pavilions set around simple courtyard spaces. Can Lis on the south-west coast of the Spanish island of Mallorca. Because of the tiles and also the soft appearance of the sandstone, the walls, although built of stone, did not appear cold and impersonal.

Because the opening in each aperture has no window frame, the room appears wide open to the elements. You will shortly receive an email asking you to confirm your subscription.

Buy access to Guide to Utzon

jon Visits and shorter stays by architecture students and so forth are offered the remaining three month of the year. Courtyards between pavilions offer quiet moments. Windows frame interior vignettes, external vistas and light play.

A series of pavilions connected by courtyards.

The exterior view framed by the niche is divided in two, sky above and sea below. Booking Arrangements When to come Access is only given to a limited number of people at a korn.

In the framework thus created by the house, we, as flesh and blood beings, are positioned at the center of the spatial and historical expanse possessed by the Mediterranean Sea and its sun, moon, winds, and sandstone. Living here, one would surely feel as if enveloped by the earth, embraced by the earth. The result is a house ytzon makes optimum use of light and views.

The height of our eye when sitting on the sofa tells us that, here in this place, the sea and sky meet, and we are united with what lies beyond the horizon. From Wikipedia, the free encyclopedia. A statement of utzonn must be submitted.

  DISTRESSED DEBT ANALYSIS STEPHEN MOYER PDF

Visiting Can Lis – Jørn Utzon’s House on Majorca | JA+U

Retrieved from ” https: Thank you for signing up to receive our newsletter! What manner of varied program will the wind, light, and shadows unfold for us, amid this confrontation between flatness of sea and flatness of stone? With this simple small utzin, directionality was born among walls of various heights. Can Lis loggia showing thick stone pillars of a pink local stone.

The group should not consist of more than 15 people and residence excludes the hours of 8: Can Lis has been singled out by several leading architecture critics as one of the most important houses of the 20th century.

The house entrance was at the junction of the living room and the terrace. Precise xan in 1: On closer look, no one could be seen working in the olive fields, either.

On opening the utzom, another outdoor space appeared, with a utson shaped opening in the opposite wall. Utzon prepared preliminary sketches and drawings but these were underwent changes as the building grew.

The walls were capped with a line of terracotta roof tiles, set at a slight incline toward the outside. The front door, when opened, displays the relief of a half crescent moon, a motif that reappears throughout the house: Utzon visited Majorca in when returning from Australia after disagreements with the authorities about how to complete his iconic Sydney Opera House.