AKTA PENAGIH DADAH RAWATAN DAN PEMULIHAN 1983 PDF

Akta Dadah Berbahaya (ADB) telah dipinda pada tahun sebagai tanda dasar . di bawah Akta Akta Penagih Dadah (Rawatan dan Pemulihan). Akta dadah berbahaya (Akta ) & Akta penagih dadah (rawatan dan pemulihan) (Akta ) dan peraturan-peraturan & kaedah-kaedah: (hingga . Articles citing Definisi penagih dan ketagihan menurut Akta Penagih Dadah ( Rawatan dan Pemulihan) (Pindaan ) dan akta-akta lain yang berkaitan.

Author: Mogami Malanos
Country: Ecuador
Language: English (Spanish)
Genre: Politics
Published (Last): 20 November 2005
Pages: 400
PDF File Size: 14.68 Mb
ePub File Size: 15.42 Mb
ISBN: 118-7-48616-623-8
Downloads: 40371
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Mezikora

Ambil dadah untuk tambah tenaga, katanya

Namun, jika anda disabit kesalahan memiliki sejumlah kuantiti berat dadah atau mengedar dadah, ikat jamin adalah tidak dibenarkan. Seksyen 37 da sebenarnya agak luas, pemulihxn anda boleh mengetahuinya dengan lebih lanjut di sini. Walaupun ia mungkin tidak sopan untuk memeriksa barangan orang lain, undang-undang mengenakan kewajipan ke atas anda untuk menyemak dan memeriksa jika terdapat barangan seludup.

Hal ini membuktikan kesalahan memiliki dadah. Oleh sebab itu, sangat penting untuk anda mempunyai rswatan kefahaman tentang undang-undang dadah di Malaysia, walaupun anda bukan seorang pengguna atau penyeludup.

Terbaru, hukuman mati mandatori sekali lagi mendapat perhatian Menteri Perundangan Azalina Othman yang menggesa kajian semula hukuman mati mandatori.

Anda juga mungkin menghadapi penahanan tanpa bicara di bawah Akta Dadah Berbahaya Langkah-Langkah Pencegahan Khasdi mana seseorang boleh ditahan di bawah perintah menteri bagi suatu tempoh tidak melebihi dua tahun jika dikaitkan atau terlibat dalam pengedaran dadah. Jangan meninggalkan barang-barang kepunyaan anda tanpa dijaga atau tanpa diperhati di tempat awam. Kesalahan ini sering dibuktikan menerusi ujian kimia yang dijalankan ke atas air kencing atau sampel darah orang yang dituduh dan ia membawa hukuman tidak melebihi RM5, atau hukuman penjara tidak melebihi 2 tahun.

  ATOMIK GRIMOIRE PDF

Ini juga menimbulkan persoalan etika: Undang-undang ini juga memberi keperluan untuk penagih dadah melalui proses pemulihan dengan memberi tumpuan kepada pembaharuan diri, melalui program pemulihan, rawatan dan pengawasan polis yang boleh didapati di bawah Akta Akta Penagih Dadah Rawatan dan Pemulihan.

Walau bagaimanapun, ini tidak terhad kepada hukuman keras. Don’t ask me legal questions. Tiga kesalahan berkaitan dadah ini adalah kegunaan peribadi, pemilikan, dan mengedar. Chief keyboardist at Asklegal. Terdapat tiga kesalahan dadah yang boleh membabitkan anda. Di samping itu, jika anda didapati bersalah memiliki lebih dari 5 gram heroin, anda boleh dijatuhi hukuman penjara 5 tahun hingga ke seumur hidup dan minimum 10 sebatan di bawah seksyen 39A 2. Terima kasih kepada pengumuman di dalam pesawat kerana sering memaklumkan hukuman mati menanti anda jika terlibat najis dadah namun, apa yang mungkin anda tidak tahu adalah….

Kemudian, prasangka boleh digunakan untuk menganggap bahawa anda mempunyai pengetahuan tentang dadah di dalam beg tersebut dan oleh itu, anda memilikinya. Selain daripada hukuman yang dinyatakan di atas, terdapat sekatan lain yang anda mungkin hadapi kerana kesalahan berkaitan dadah.

Untuk membuktikan kesalahan mengedar dadah, pertamanya pendakwaan perlu membuktikan bahawa anda memiliki dadah berbahaya dan pemilikan itu bertujuan untuk mengedarkan dadah tersebut. Anda diminta untuk berhenti dan diperiksa ketika sedang membawa beg rakan. Ini juga menimbulkan persoalan etika:.

  ARCSWAT TUTORIAL PDF

Mana-mana orang lain yang mungkin mempunyai akses kepada dadah tersebut. Akta ini juga membenarkan menteri untuk menyekat pergerakan anda ke kawasan yang tertentu melalui perintah sekatan. Walaupun anda boleh menggunakan hak untuk berdiam diri semasa siasatan polis, anda dinasihatkan untuk memberikan kenyataan dan memaklumkan kepada pihak polis mengenai butir-butir bahan yang boleh digunakan untuk pembelaan diri walaupun tidak secara khusus diminta oleh pegawai rakaman: Rumah anda juga boleh disita bersama barangan lain Imej dari Florida Politics.

Jawapannya – Prasangka presumptions.

Apa-apa bentuk komunikasi diantara anda dan orang tersebut. Walau bagaimanapun, prasangka ini adalah boleh dihapuskan; dimana anda boleh membawa bukti untuk menidakkan atau menafikan hakikat bahawa anda mempunyai pengetahuan tentang dadah tersebut, atau anda tidak mengedar dadah berkenaan. Sebelum ini, hukuman mati kerana mengedar dadah adalah mengikut budi bicara dimana mahkamah mempunyai pilihan untuk menghukum pesalah dengan hukuman penjara selain dari hukuman mati mengikut kesesuaian.

Primary Menu

What can you do? Jadi bagaimana pihak mahkamah menentukan perkara itu sahih atau tidak?

Akta Dadah Berbahaya ADB telah dipinda pada tahun sebagai tanda dasar perangi dadah oleh kerajaan Malaysia yang mahukan masalah sosial dan kesalahan berkaitan dadah ini dibasmi. Hukuman mati mandatori mungkin akan dimansuhkan.